perjantai 23. syyskuuta 2016

Helppo ja nopea välipalasmoothie - ohje myös lapsille

Arki on taas todellakin alkanut ja ruokarytmejä etsitään uudelleen kasaan kesän lomien jäljiltä. 

4-6 kertaa päivässä syöminen on suotavaa verensokerin tasaisena pitämiseksi sekä aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi. Ainakin yksi pääateria löytyykin lähes jokaisen ruokavaliosta. Itse syön kaksi lämmintä ateriaa päivässä sekä aamu-, ilta- ja välipalan.

 Välipala jää kuitenkin pieneksi tai kokonaan syömättä mikäli asiaa ei ole etukäteen miettinyt ennen työpäivää. Tämä johtaa herkästi siihen, että päivällisellä syön isommin kuin oli ehkä tarkoitus koska nälkä on ehtinyt kasvaa suureksi. Mikäli ateriaväli kasvaa pitkästi yli neljään tuntiin, laskee verensokeri, mikä aiheuttaa näläntunnetta, ärtyisyyttä ja väsymystä. Aina tätä ei edes tiedosta ennenkuin on saanut syötyä. Sitten tuleekin hetki kun joutuu toteamaan: "I'm sorry for what I said when I was hungry" :)

Alla on kaksi välipalasmoothieohjetta, jotka latasin kesällä Instagramiin. 
Ylempää käytän joka arkipäivä niin, että vaihdan kookosjuoman veteen. Lisäksi välipalalla otan pienen kourallisen saksanpähkinöitä rasvojen saannin turvaamiseksi. Ne (rasvat) pitävät nälkää loitolla hieman kauemmin. 

Voit korvata Vege proteinin esimerkiksi heralla tai jollain muulla kasviproteiinilla. Hera on edullisempaa ja sitä saa nykyään ruokakaupoista. Se on hyvin imeytyvää ja on erinomainen proteiinilisä aikuisille. 




Muistathan seurata minua myös
Instagramissa: jumppatati sekä YouTubessa (mikä odottaa vielä sisältöään) Jumppatäti

Rentoa viikonloppua!
/Kirsi

Pizzaa iltapalaksi?

Kesän jälkeen moni kokee tarpeelliseksi keventää ruokavaliotaan. Kesällä on luultavasti syöty normaalia enemmän mikä tuntuu turvotuksena ja ylimääräisinä kiloina kropassa. Hiilihydraattien vähentäminen on yksi tapa helpottaa turvonnutta oloa - liikuntaa ja veden juontia tietysti unohtamatta.


Hiilihydraatteja löytyy monesta suomalaisille tutuista ruoka-aineista; viljat, hedelmät, leivonnaiset, makeiset, virvoitusjuomat jne. Itse en asiakkailleni ole suositellut koskaan kaikkien hiilihydraatinlähteiden poisjättämistä vaan niiden lähteiden järkevöittämistä.

Herkuillekin on oma paikkansa, mutta jos niiden syönti tai juonti on runsasta ja päivittäistä, saa se pidemmän päälle voimaan huonosti varsinkin ilman liikuntaa. 

Kannattaa valita hiilihydraattien lähteet tarkoin: ota kuitupitoista täysjyväviljaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja valkoisen viljan ja sokerin sijaan. 

...Nämä te taisittekin jo tietää, joten siirrytään itse asiaan!

Seuraavassa pizzapohjan ohjeessa on energiaa kyllä, mutta tällaisilla valinnoilla voit hieman vähentää hiilihydraattien saantiasi. Suomalaiset ovat tunnetusti kovia syömään viljoja - tässä hyvä vaihtoehto niille. Ihan täysin vehnäjauhoihin tehdyltä pizzapohjalta tämä tietenkään ei maistu.


Tätä pizzaa voi hyvällä omallatunnolla syödä myös iltapalaksi mikäli jättää juuston vähemmälle ettei rasvainen ruoka häiritse yöunia. Pohja on gluteeniton ja maidoton. 





Näitä tarvitset:
  • Kananmuna
  • 3 kananmunan valkuaista
  • 150g kukkakaalia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi seokseksi. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja laita uuniin.
Anna pohjan olla uunissa, kunnes pinta saa hieman väriä. Uunista riipuen tähän menee 5-10 minuuttia.



Ota pohja pois uunista ja lisää haluamasi täytteet. Itse lisäsin tällä kertaa paseerattua tomaattia, fetaa, miniluumutomaatteja, paprikaa sekä 5% sulatejuustoa. Mikäli haluat säästellä energiamäärässä, kokeile 3% fetaa - se sisältää paljon proteiinia, mutta vain vähän rasvaa.

Laita pizza vielä uuniin noin 5-10 minuutiksi.

Mikäli teet pelkän pohjan ja syöt sellaisenaan, käytä korkeareunaista ja pienempää vuokaa, jonka voit vuorata leivinpaperilla. Paistoaika on tällöin hieman pidempi.

Muista nauttia!